Отговори на най-често задаваните въпроси свързани с COVID-19

Отговорите са дадени от д-р Иван-Асен Шишманов и са съгласувани с лекарския екип на УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” гр. София

 • Какво представлява Коронавирусът?

  Научният термин за новият вирус е SARS-CoV-2. Този вирус може да причини заболяване на дихателните пътища. Името на това заболяване е COVID-19. Тъй като инфекциозното заболяване COVID-19 вече се разпространява в множество държави, то е обявено за пандемия.

 • Как се предава?

  Новият коронавирус се предава по въздушно-капков път. Може да бъде предаван директно между хора когато секрети, съдържащи вируса, попаднат в дихателната система, след като бъдат абсорбирани от лигавиците на устата, носа или конюнктивата на очите. Също така е възможна и индиректна инфекция чрез предаване на заразни секрети, които са попаднали върху ръцете и чрез тях върху лигавиците. Симптомите се проявяват 5-6, най-много 14 дни след първоначалната инфекция.

 • Какви са симптомите?

  Заболяването обикновено протича леко и не е живото-застрашаващо за повечето хора, в това число деца и бременни жени. Може да има грипоподобни симптоми като суха кашлица, обща отпадналост и висока температура. Някои пациенти страдат и от болки в гърлото, главоболие, болки по мускулите и втрисане. В момента се смята, че 4 от 5 случая протичат леко, но в някои случаи заболяването може да има по-сериозно протичане – дихателна недостатъчност при двустранна пневмония. Това най-често се случва при възрастни хора и при пациенти с хронични заболявания – сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни заболявания, диабет, артериална хипертония или рак. Тези случаи трябва да бъдат лекувани в болница.

 • Как да се предпазя?

  За да се забави и ограничи разпространението на вируса е нужно спазване на някои мерки. Избягвайте директен контакт с други хора. Спазвайте дистанция от поне 1.5 метра. Мийте си ръцете редовно с вода и сапун – поне 20 секунди. Избягвайте докосването на лицето с ръце – носенето на ръкавици се обезсмисля, щом докоснете лицето си с тях – вирусът може да се задържи върху повърхността на ръкавиците и да го прехвърлите върху лицето си, когато го докоснете. Избягвайте ръкостисканията. В случай, че кашляте, покривайте носа и устата си със сгъвката на лакътя си, а не с длан, а още по-добре – носете маска. Останете си вкъщи.

 • Какво е лечението на коронавируса?

  Лечението на болестта зависи от тежестта на протичането ѝ. Леките случаи нямат нужда от специфично лечение и се наблюдава оздравяване при домашно лечение. Тежките случаи се нуждаят от кислородолечение, вливания на водно-електролитни разтвори и/или антибиотично лечение за третиране на бактериалните ко-инфекции, което се извършва в болница.

 • Има ли ваксина против коронавирус COVID-19?

  В момента не съществува ваксина, която да защитава от инфекция с новия коронавирус.

  Това приложение не е квалифицирано като медицинско лечение. Ако сте тежко болен, моля потърсете лекарска помощ незабавно. Целта на това приложение не е да ви бъде поставена диагноза, а да получите насоки спрямо отговорите ви и по този начин да бъдат улеснени процедурите по организация и лечение.

 • Маски - кога и как да ги използваме?

  Задължително носете маска, дори и когато сте вкъщи, ако кихате и/или кашляте. Така предпазвате тези около вас.

  Маските са ефективни само в комбинация с редовно и щателно измиване на ръцете с вода и сапун или с дезинфектант

  Преди да поставите маската на лицето си, щателно измийте ръцете си.

  Покрийте устата и носа с маската.

  Избягвайте да пипате маската, докато тя е на лицето ви.

  Сменете маската веднага щом се навлажни и не използвайте маските, предназначени за еднократна употреба многократно.

  За да махнете маската – хванете маската отзад – за ластиците или връзките, не пипайте маската отпред, изхвърлете я в кош за отпадъци (или ако е за многократна употреба – в кош за пране) и измийте ръцете си.

 • Какви непотвърдени митове се разпространяват за новия вирус?
  • Студеното време и снега НЕ УБИВАТ коронавируса.
  • Горещият душ НЕ Е превенция. Единствената смислена превенция е честото и щателно измиване на ръцете.
  • Ултравиолетовите /кварцови/ лампи НЕ СА ЕФЕКТИВНИ в стерилизрането на ръцете ви
   Термалните скенери, които се ползват по някои летища и КПП, показват единствено, че човек е с повишена температура, но не и причината за това. Освен това, те не могат да засекат дали човек е носител на инфекцията, преди да е развил симптомите ѝ.
  • Измиването на цялото тяло с алкохол или хлор-съдържащи препарати /белина/ е СИЛНО ПРОТИВОПОКАЗАНО. Те не могат да убият вирус, който вече е проникнал в тялото ви и могат да са опасни за кожата ви. Такива препарати се ползват за дезинфекция на повърхности.
  • Честото промиване на носа с различни разтвори НЕ МОЖЕ да ви предпази от инфекция.
  • Консумацията на чесън и алкохол НЕ Е СВЪРЗАНА с по-ниска заболеваемост.
  • Вирусът засяга всички възрасти, но протичането е по-тежко при възрастни пациенти с придружаващи заболявания. Това НЕ ОЗНАЧАВА, че ако вие сте млад и здрав, то не трябва да спазвате предложените противоепидемиологични мерки – спазвайте дистанция, мийте си ръцете често, избягвайте ненужни контакти.
  • Антибиотиците НЕ ЛЕКУВАТ вирусни инфекции. Нито тази, нито която и да било друга. Те се използват за лечение на бактериалните ко-инфекции, които възникват впоследствие при по-тежките случаи.
  • Към момента НЕ СЪЩЕСТВУВА специфично лечение за новия коронавирус. Дори и в болнична обстановка се прилагат симптоматични средства за повлияване на общото състояние.